zaterdag 27 september 2008

Jongeren voor Darfur in 2e kamer


Zie hieronder het bericht over ons bezoek aan de 2e kamer.

Rotterdamse jongeren eisen actie in Darfur
Woensdag 24 september 2008 | Arjan Schuiling
Het Rotterdamse comité Jongeren voor Darfur wil dat Europese bedrijven niet langer zakendoen met Sudan zolang de Sudanese regering weigert haar burgers te beschermen. Het comité is een initiatief van de Rotterdamse gospelrapper JM Buddy (18) en zijn zus Jenn (16) en anderen.

De jongeren, die elkaar kennen via de evangelische gemeente in Rotterdam, togen dinsdag naar de Tweede Kamer om een petitie aan te bieden.
De jongeren willen ook dat de verantwoordelijken voor het geweld in Darfur voor het Internationaal Strafhof worden gebracht. Nederland geeft veel hulp aan Soedan; een kleine 97 miljoen in 2007. Het zou moeten eisen dat het geld wordt gebruikt om bescherming te bieden aan de slachtoffers van het geweld in de regio Darfur, vinden de ondertekenaars van de petitie.

Veel van de 3700 handtekeningen zijn verzameld op een manifestatie in mei van dit jaar waarbij de initiatiefnemers van Jongeren voor Darfur, JM Buddy en Jenn, zelf ook optraden. De jongeren willen in 2009 opnieuw een bijeenkomst organiseren en vervolgens de Tweede Kamer benaderen met een nog meer in detail uitgewerkt eisenpakket.
JM Buddy vertelt dat zijn producer uit Sudan komt. De verhalen over het geweld dat diens ouders aan den lijve hebben ondervonden brengt de situatie in het verre Sudan voor hem dichtbij. De rapper heeft net een liedje uitgebracht over Darfur.
Reactie Kamerleden
De voorzitter van de vaste kamercommissie voor buitenlandse zaken, CDA-er Henk Jan Ormel, nam de petitie in ontvangst en noemde het “geweldig dat jongeren zich hiervoor inzetten”. Een aantal Kamerleden is deze zomer op werkbezoek geweest in Darfur en kreeg daar volgens Ormel “soms letterlijk een schreeuw om hulp en aandacht te horen”.
Ormel beloofde dat de druk die op de Kamerleden wordt uitgeoefend door de jongeren, door de kamerleden weer zal worden uitgeoefend op de beleidsmakers.

Doorgaans worden petities op een zeer neutrale wijze in ontvangst genomen maar Ormel liet niet na om te zeggen dat hij ook vindt “dat er te weinig wordt gedaan aan de situatie in Darfur”. De Verenigde Naties schatten dat er al 300.000 slachtoffers zijn gevallen.

Eén van de Kamerleden die aanwezig waren bij de overhandiging van de petitie, Isabelle Diks (GroenLinks, vervanger van Mariko Peters) beloofde de jongeren dat zij aan minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zal vragen om solar cooking in Darfur te promoten. Bij deze kookmethode wordt zonne-energie gebruikt. Daardoor zijn vrouwen niet meer gedwongen om uren per dag hout te zoeken, waarbij zeker in Darfur, het risico op verkrachting groot is.
Foto: Een van de jongeren voor Darfur overhandigt de petitie aan drie Kamerleden. © Arjan Schuiling
meer Binnenland »
Bron: Wereldjournalisten

Geen opmerkingen: